Välkommen hit till min sida om regulatory affairs. Regulatory affairs (RA) är ett spännande område att jobba inom men inte lika välkänt som quality assurance (QA). Arbetet som Regulatory Affairs Specialist går ut på att se till att de produkterna man arbetar med följer gällande regelverk. Exempel på produkter inom life science som man kan jobba med är läkemedel, medicintekniska produkter, biocider, kosmetika och andra kemiska produkter. Varje produkt har sina regelverk att ta hänsyn till, och de kan både vara nationella och täcka hela EU.
Därför ska du arbeta inom regulatory affairs
Det roliga med regulatory affairs är att det ständigt kommer nya riktlinjer, så det blir aldrig tråkigt. 🙂 Det är också väldigt kul att ha många olika kontaktytor både inom företaget, och utanför som till exempel Läkemedelsverket och Kemikalieinspektionen.
Så blir du Regulatory Affairs Specialist
Det är en bra början att ha en bakgrund inom farmaci eller kemi. Själv är jag kemist, molekylärbiolog och leg. biomedicinsk analytiker i grunden. Sedan har jag byggt på med erfarenhet både på marknadsavdelning och QA/RA-avdelningar. Jag har kompletterat med utbildning inom regulatory affairs på Atrium i Köpenhamn. Läkemedelsakademin erbjuder numera också en halvårsutbildning, Regulatory Affairs Academy, som är perfekt att gå om du vill jobba inom regulatory affairs. Naturvetarna var drivande till att denna utbildning skulle bli en gratis utbildning på Yrkeshögskolan (YH) för naturvetare, men förslaget gick tyvärr inte igenom trots att det finns mycket goda arbetsmöjligheter.
Vilken lön kan du förvänta dig som Regulatory Affairs Specialist?
Lönerna för de som arbetar inom regulatory affairs har gått upp en hel del de senaste åren. År 2022 var en vanlig lön mellan 45 000 och 70 000 kr beroende på erfarenhet och storlek företag. Är du egen företagare eller konsult kan du ta ut betydligt mer.
Lämna ett svar